Μετά από τις αναφορές Τσαβούσογλου κι άλλων ήρθε και ο Αρχιεπίσκοπος να δηλώσει ότι ο πρόεδρος του μίλησε για τη λύση δύο κρατών. Όλοι αυτοί δεν κατάλαβαν τι τους είπε ο Πρόεδρος;
Η επιδιωκόμενη μορφή λύσης του Κυπριακού είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτή τη μορφή λύσης υποστήριζε διαχρονικά, υποστηρίζει σήμερα και οφείλει να υποστηρίζει με συνέπεια η πολιτική ηγεσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το πιο επίσημο βήμα, τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι επιθυμεί και επιδιώκει μία λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που θα διασφαλίζουν τη μία κυριαρχία και τη μία διεθνή προσωπικότητα της Κύπρου ως ομοσπονδιακού κράτους. Προσωπικά, είμαι της άποψης πως καμία άλλη λύση δεν είναι εφικτό να συμφωνηθεί αμοιβαία καθώς και ότι η ομοσπονδία είναι η μόνη η οποία επανενώνει τη χώρα, τους θεσμούς και τους ανθρώπους. Αναγνωρίζω ότι στην παρούσα περίοδο δοκιμάζεται και αμφισβητείται από την ηγεσία των τουρκοκυπρίων, εν τούτοις, έχουμε χρέος να αντιστρέψουμε κάθε επιχείρημα εναντίον της ΔΔΟ, αλλά και εναντίον κάθε σκέψης για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού όπως έχει συμφωνηθεί επανειλημμένα εδώ και δεκαετίες. Οποιαδήποτε διολίσθηση από αυτή τη βάση ίσως σημάνει τη λήξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και την επικράτηση των απαράδεκτων συνθηκών που έχει επιφέρει η εισβολή. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει περιπέτειες και πολύ σοβαρούς κινδύνους για τον Κυπριακό Ελληνισμό και την επιβίωση του στην Κύπρο, καθώς επίσης και τον απόλυτο εγκλωβισμό της τελευταίας ίσως γενιάς τουρκοκυπρίων κάτω από την ομηρία της Τουρκίας.
Η επιστολή που έδωσε στον ΟΗΕ το 2017 πείθει ότι όντως ο
Πρόεδρος Αναστασιάδης αγωνίζεται για λύση Δ.Δ.Ο;
Η επιστολή στην οποία αναφέρεστε καταγράφει τη σαφή πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχιστεί η διαδικασία στη βάση των έξι σημείων που έχει προτάξει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Η επιστολή φανερώνει ότι ο Πρόεδρος ανησυχεί για το ναυάγιο που προηγήθηκε κι επισημαίνει ότι δυστυχώς δεν υπήρχαν γραπτές θέσεις από την κάθε πλευρά. Επιπλέον φανερώνεται η ανησυχία του για το γεγονός του ότι, την αμέσως επομένη ημέρα η Άγκυρα έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο Β, που επιδιώκει την περαιτέρω ενσωμάτωση των κατεχομένων καθώς και την ενίσχυση της δικής της εμπλοκής στην πολιτική σκηνή των Τουρκοκυπρίων. Θεωρώ ότι όλα αυτά έπρεπε κι όφειλε να επισημάνει ο Πρόεδρος, Πέραν αυτών οι θέσεις που προτάσσει ο Πρόεδρος για άρση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και εγκαθίδρυση ενός νέου πλαισίου ασφάλειας, τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της λύσης, τις εδαφικές αναπροσαρμογές, την αναλογία πληθυσμού 1 προς 4 είναι οι διακηρυγμένες θέσεις της πλευράς μας οι οποίες θεωρώ ότι πολύ ορθά έχουν επικοινωνηθεί μετά τη διάσκεψη γραπτώς και ξεκάθαρα.
Τι πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος για να πείσει ότι εννοεί αυτά
που λέει για λύση Δ.Δ.Ο., τη στιγμή που από το 2017 ανέφερε αυτό τον όρο
ελάχιστες φορές;
Οι εξελίξεις αναφορικά με την Αμμόχωστο είναι καταιγιστικές, εξαιρετικά ανησυχητικές και δε σηκώνουν αμφιταλαντεύσεις. Ο στόχος της επίτευξης λύσης στη βάση της ομοσπονδίας πρέπει να είναι σαφής, ξεκάθαρος και διακηρυγμένος σε κάθε βήμα και με κάθε ευκαιρία. Οφείλουμε να δρούμε δημιουργικά και σε συνεργασία με την Ελλάδα κι άλλες χώρες εταίρους στην ΕΕ, να δημιουργήσουμε και κόστος αλλά και κίνητρο στην Τουρκία για να συμβάλει στην εξεύρεση μίας ολοκληρωμένης και συγκροτημένης λύσης για το κυπριακό με ασφάλεια και για τις δύο κοινότητες. Δίχως εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα αλλά με ευρωπαϊκή ασφάλεια, πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Έχω την άποψη πως, η δική μας πλευρά οφείλει να παρουσιάσει στην επερχόμενη πενταμερή διάσκεψη ένα όραμα που να πείθει τη διεθνή κοινότητα πως είναι αποφασισμένη, μαζί με τους Τουρκοκύπριους, να μετατρέψει αυτό το νησί σε μία όαση ειρήνης, ευημερίας, οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας για τους πολίτες του, καθώς και σε μία γέφυρα συνεργασίας στη μεσόγειο θάλασσα για ανατολή και δύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου